Annenin doğru beslenmesi bebek için, doğru büyüme, gelişme ve sağlığı için doğru besinlerin alınmasını sağlar. Bu ayrıca, annenin bebeğin doğumundan sonra kendisini sağlıklı ve etkin bir şekilde toplamasını da sağlar.

Emziren anne halen iki kişi için yemektedir. Hala bebeğin beslenmesi için tek kaynaktır.

  • Meyve ve sebzelerin günlük alımı (bir öğün turuncu sebzelerin, iki öğün yeşil yapraklı sebzelerin ve bir öğünde narenciye meyve yenmesi arzu edilir). Uygulamada bu, her öğünde iki parça meyve veya sebzenin her öğüne dahil edilmesi demektir (örneğin: kahvaltı için bir muz ve bir bardak portakal suyu, öğlen yemeği için bir bardak domates suyu ve salata; akşam yemeği için buharda pişmiş sebzeler).
  • Tahılların tüketimini artırın. En az beş öğün, tam tahıllı ekmek ve tahıllardan (mısır gevreği, pirinç) oluşmalıdır.
  • Sütün yeterli alımı. Emziren annelerin günlük kalsiyum gereksinimi dört bardak yağsız süte eşdeğerdir.
  • Yeterli protein alımı. Günlük alım üç protein öğünü içermelidir – yağsız et, derisi alınmış tavuk, balık veya haşlanmış baklagiller veya bezelye türevleri.
  • Eğer vitamin ve minerak takviyesi gerekiyorsa, doktora danışarak vitamin takviyesi preparatları.
  • İçecekleri dikkatle seçin. Anne her ne içerse emzirilen bebek de onu içer. Dolayısıyla, çok miktarda su içilmeli, alkol alımı, kahve içerisindeki kafein veya çay ve diğer içecekler azaltılmalıdır.
  • Dengeli kalori alımı. Emziren bir annenin günlük gereksinimi, bir yetişkin için gerekenden 500 kalori fazladır, ancak vitamin ve mineral gereksinimi daha büyüktür. Emziren bir annenin kalori gereksinimi 2.000 ila 2.200 kalori arasındadır.
  • Gün esnasında düzenli öğünler gereklidir. Vitamin ve minerallerden yoksun hazır yiyecekler önerilmemektedir.
  • Emzirme sırasında diyet yapılmamalıdır. Eğer kalori alımı azaltılırsa, gerekli vitamin ve minerallerin alımı da sonuç olarak azalır, bu da anneyi soğuğa, yorgunluk ve diğer sağlık sorunlarına açık hale getirirken, bundan sütün kalitesi ve bebeğin sağlığı da etkilenebilir. Doğumdan sonra ilk altı hafta süresince anne kilosuna ilişkin endişe duymamalıdır.
  • Ağır ve baharatlı (baklagiller, brokkoli, karnıbahar, sarmısak, soğan, biberler) yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bunların yerine basit, besleyici, sebze, meyve, yağsız peynir ve et açısından zengin yemekler hazırlanmalıdır.
  • Eğer anne sigara içiyor veya alkol alıyorsa, bu maddeler süte geçer ve bebeğe zarar verebilir, aynı zamanda süt salgılanmasını azaltır. Eğer anne sigara içicisi ise, günde 10 adet sigaradan fazla içmemelidir. Bebeğin bulunduğu alanlarda sigara içmekten kaçınılmalıdır.
  • Aile geçmişinde alerji olması halinde, süt, yumurta, balık veya narenciye meyveleri tüketen anne bebeğinde bir reaksiyona neden olabilir.
  • Eğer bebek inek sütüne karşı alerjik ise, anne calsiyum alımını diğer gıdalardan (karalahana, brokkoli, somon, sardalya) sağlayarak inek sütü tüketimini sınırlamalıdır.
  • Eğer anne vejeteryen ise, B12 vitamini açığı geliştirme riski vardır, dolayısıyla olası bir B12 desteği için bir doktora danışılması gerekmektedir.
  • İlaçların çoğu güvenlidir ve süte geçmez, fakat yine de, eğer anne ilaç kullanıyorsa bir doktora danışmalıdır. Yalnızca az sayıda ilaç süte geçer ve bebek için zararlı olabilir. Kloramfenikol ve tetrasiklin, metronidazol ve sülfonamidlerden kaçınılması önerilir. Ayrıca, süt üretimini azaltabilecek ilaçlardan (östrojen içeren doğum kontrol hapları, tiazid tip diüretikler) da kaçınılmalıdır.

Emzirme esnasında bebek, kendi gereksinimleri için annenin besininden yararlanır. Annenin beslenmesi yetersiz olsa dahi, süt bebeğin gereksinimlerini karşılar. Bu nedenlerle, annenin vücudunda annenin ve bebeğin sağlığını etkileyecek ölçüde bazı vitamin ve minerallerin eksikliği ortaya çıkabilir. Bu yüzden, K vitamini, B6 vitamini, C vitamini ve diğer vitaminler doğrudan annenin beslenmesine bağlıdır. Dolayısıyla, belirli durumlarda, doktora danışılarak, multivitamin ve mineral preparatlarına izin verilir. Vitaminler ve mineraller için önerilen doz aşılmamalıdır.

Yüksek dozda bazı vitamin ve mineraller belirli sorunlara yol açabilir. Aşırı demir alımı kabızlık veya ishale neden olabilir. Vitamin ve mineral preparatları, eğer beslenme zayıfsa sağlığı garanti edemez.

Bu yüzden, vitamin ve mineral kaynakları olarak yeterli meyve ve sebze alımının sağlanması önerilmektedir. Bunlar sağlık için elzem olan ancak farmakolojik ürün olarak sunulamayan diğer besinler açısından da zengindirler.

Bazı vitaminler ve mineraller açısından zengin ürünlerin bir listesi burada sunulmuştur:

VİTAMİN ETKİ KAYNAK RDA
Vitamin A Görüş kuvveti, dişler ve kemiklerin büyümesi, cilt ve epitelyum

A Vitamini ile zenginleştirilmiş süt, narenciye meyveleri, yeşil sebzeler ve meyveler

1,300 RE
Vitamin D Kemik ve diş gelişimi D Vitamin ile zenginleştirilmiş süt 400IU
Vitamin E

Hasarlara karşı doku ve eritrosit koruması

Bademler, tohumlar, ayçiçeği yağı, yapraklı koyu yeşil sebzeler

11-12 mg
Vitamin K Kan pıhtılaşması, kemik gelişimi Koyu yeşil sebzeler 65 mg
Vitamin C

Bağ doku, kan damar duvarları, demir emilimi, dokuların hasardan korunması

Narenciye meyvesi, biberler, lahana, domates, meyve

90-95 mg
Vitamin B1 metabolizma Tohumlar, et, bezelye türevleri 1.6 mg
Vitamin B2 metabolizma Süt, yoğurt, yumurtalar, tahıllar, meyve 1.7-1.8 mg
Niyasin metabolizma Tavuk, süt, yerfıstığı 20 mg
Vitamin B6

Sinir dokusu yapılanması, protein sentezi

Muz, avokado, et, balık, ıspanak 2.1 mg
Vitamin B12

Anemi önleme, sinir dokusu oluşumu

Taze et, ton balığı, yumurta, tavuk, peynir

2.1 mg
Folik asit

Normal hücresel işlev, anemi önleme

Koyu yeşil sebzeler, portakal, tohumlar 260 mg
Kalcium

Kemikler ve dişler, kas ve sinir kasılmaları

Süt, yoğurt, peynir, ıspanak 1200 mg
Crom Normal glisemi (kan şekeri) Tohumlar, elmalar, tahıllar, maya 50-200 mg
Bakır

Kalp fonksiyonu, anemi önleme

Deniz mahsülleri, soya, sakatat, bakliyat,
Demir

Anemi önleme, bağışıklık düzenleyici

Et, Koyu yeşil sebzeler, zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler / tahıllar

Magnezyum

Kan basıncı, kas ve sinir işlevleri

Manganez Bağ doku, kan pıhtılaşması
Molibden Demir metabolizması,
Selenyum Dokuların hasardan korunması
Çinko

Yaraların iyileştirilmesi, normal büyüme ve cinsel gelişim

Pratik ipuçları